Äkta vara by Mats-Eric Nilsson

By Mats-Eric Nilsson

Vad är det egentligen vi stoppar i oss? Frågan släpper inte taget om de tiotusentals svenskar som läst Den hemlige kocken - det okända fusket med maten på din tallrik, en bok som skakat livsmedelsindustrin i dess grundvalar. Runt middagsbord, i fikarum, på bloggar och i TV-kanalernas debattsoffor talas det som aldrig förr om den fejkade mat som vi varje dag lägger i kundvagnen. Vi konsumenter inser plötsligt att vi är grundlurade av de stora livsmedelskedjornas utbud, rikt på tillsatser males fattigt på råvaror. males vad ska guy då äta, är den givna följdfrågan från den omskakade matkunden. Och hur hittar guy de genuina och oförfalskade livsmedlen? Är majskycklingen verkligen bättre? Finns det någon skinka värd namnet? Varifrån får laxen sin färg och vad innehåller egentligen fiskpinnarna? Svaren på dessa frågor och många fler ger Mats-Eric Nilsson i sin nya bok Äkta vara. Här bjuder han på fler avslöjanden av det utbredda matfusket och tipsar samtidigt om mängder av goda alternativ. Denna shoppingguide är en detaljerad genomgång av 2 hundred livsmedel och förhoppningen är att den ska få följa med sina läsare ända in i butiken. Dessutom innehåller boken: - Så läser du en innehållsförteckning - Här är de vanligaste tillsatserna - Lär dig att genomskåda reklamspråket ("Naturligt", - "Hemlagat" etc.) - Vägvisare until eventually märkesdjungeln (Krav, Sigill, Nyckelhål etc.) - Så styr butiken dina inköp

Show description

Read or Download Äkta vara PDF

Similar swedish books

Nextopia

Hur kan grapefruktjuice smaka apelsinjuice? Varför är guy lyckligare före giftermålet än efter? Hur kan iPhone utses until världens bästa telefon innan den nått handeln? Varför satsar filmbranschen på trilogier? Svaret är förväntningar. Förväntningar har också lett until eventually att imorgon blivit viktigare än idag.

Kort om känslor

Uppfanns den romantiska kärleken av medeltida skalder eller ligger den i människans natur? Blir du verkligen lycklig av att vinna på lotteri? Är det möjligt att bygga robotar som har känslor?

Dessa och många andra brännande frågor utforskas i Kort om känslor. Boken är en advisor until eventually de senaste teorierna på området och bygger på bred vetenskaplig forskning, från antropologi och psykologi until eventually neurovetenskap och artificiell intelligens. Boken tar läsaren med på en fascinerande resa rakt in i det mänskliga hjärtat.

Kort om mänskliga rättigheter

Kränkningar av mänskliga rättigheter är ett ständigt närvarande tema i nyhetsrapportering och politisk debatt. Från Guantanamos starkt kritiserade fångläger until Darfurs etniska rensning och det världsomfattande förtrycket av kvinnor.

Kort om mänskliga rättigheter ger ett internationellt perspektiv på dagens livsviktiga diskussion. Här berörs bland annat frågor om tortyr, godtyckligt fängslande och diskriminering. Boken undersöker rättigheternas historia och filosofiska grund. Det handlar om vad mänskliga rättigheter faktiskt är, males också om vad de skulle kunna vara och om människorättsrörelsens framtid.

1914

Alla känner until eventually mordet på ärkehertig Franz Ferdinand. Många tror att det var den främsta - kanske den enda - orsaken until eventually att första världskriget bröt ut. Andra vet att det visserligen var den utlösande händelsen males att sammanhanget var oerhört mycket mer komplicerat än så.

Extra info for Äkta vara

Example text

På svenska låter den: Vad, Vem, När, Var, Hur, Varför, Med vad? Ställer du dessa frågor kring ditt ämne har du lättare att hitta nya spår att trampa vidare i. I inventioarbetet är det viktigt att 'blanda'. Att ensidigt bara använda en typ av bevismedel blir tröttande för dem som lyssnar eller läser, och bland annat därför inte så övertygande som man kan önska. Kurt Johannesson försökte fånga detta i uttrycket "Plånbok och hjärta". Med det menade han att för varje plånboksargument (vad man tjänar/konsekvensargument) ska det finnas ett hjärteargument (någon princip eller varför något är bra).

Du måste ta omvägen via det arbitrara språket. Du måste välja språk, och kan bara hoppas att mottagaren i sitt huvud gör om detta språk till en tanke som motsvarar den du hade. Det är mycket möjligt att många av oss har känt just det. Att vi aldrig kan vara säkra på att folk verkligen förstår vad det är vi vill säga, hur mycket de än nickar. Vi kan ju inte säga det vi menar, våra tankar är någonting helt annat än de ord vi tvingas använda. På samma sätt när vi är mottagare, vi kan aldrig vara helt säkra på vad någon egentligen menar: "Där", "Lagom" eller "Jag älskar dig".

Den här avgränsningen innebär bland annat att det kan finnas flera och till och med många riktiga svar på de frågor retoriken intresserar sig för. Att det finns många konstruktiva perspektiv att betrakta en företeelse ur leder inte automatiskt till att alla perspektiv är lika goda. Min favoritmetafor i sammanhanget är: "Orden är kartor över verkligheten". Över staden Lund kan vi tänka oss ett mycket stort antal kartor som lyfter fram olika aspekter: cykel- busskartor, demografiska kartor, historiska- och framtidskartor (stadsplanering), väderkartor (nya varje dag), topografiska, kartor över vatten- och elnätet, pubkartor, turistkartor, kanske rent av mentala kartor etc.

Download PDF sample

Rated 4.11 of 5 – based on 8 votes